Joseph Kabila kan avgå nästa år

UTRIKES

Kongo-Kinshasa. I slutet av 2017 hålls val och president Joseph Kabila avgår i Kongo-Kinshasa.

Så lyder överenskommelsen efter flera veckor långa samtal om hur maktskiftet i landet ska gå till.

Frågan är bara om avtalet kommer att följas.

Det finns flera "men" när det gäller överenskommelsen som de politiska partierna till sist har enats om under medlande från den katolska kyrkan i landet.

Dels är det osäkert om Joseph Kabila och den störste oppositionsledaren, Etienne Tshisekedi, kommer att underteckna avtalet. Dels är det oklart hur möjligt det är att organisera tre val samtidigt till slutet av 2017. Förutom presidentval handlar det om val av lagstiftande församling samt provinsval, rapporterar Reuters.

Presidenten Joseph Kabilas mandatperiod gick nyligen ut, men han vägrar avgå, och regeringen har sagt att val kan hållas först 2018. Människor har protesterat mot presidenten vilket har lett till att omkring 40 personer har dödats av säkerhetsstyrkor och nära 500 har gripits.

Kabila tog över makten efter sin far som dödades 2001. 2006 valdes han i landets första fria val. Kongo-Kinshasas konstitution förbjuder att presidenten sitter kvar på posten en tredje mandatperiod.

I den nygjorda överenskommelsen, som är tänkt att undertecknas på nyårsafton, ingår att det blir omöjligt för Kabila att ändra grundlagen för att kunna sitta en tredje period.

TT