Fyrverkerier skapade dödligt inferno

UTRIKES

Mexiko. Minst 31 människor har dött och ett 70-tal skadats sedan fyrverkerier exploderat utanför Mexico City. En populär marknad förvandlades på ett par timmar till ett förkolnat ökenlandskap.

Marken skälvde och det kändes som om bomber släpptes över staden Tultepec när fyrverkerierna exploderade, beskriver Angelica Coss som bor några gator bort från olycksplatsen.

Tv-bilder visar hur marknaden San Pablito förvandlas till ett inferno. Fyrverkerier flyger i luften och tjock rök stiger mot himlen.

– Det var människor överallt som grät och sprang desperat åt alla håll, säger ögonvittnet Cesar Carmona.

Många offer

Samtidigt som räddningsarbetare går igenom den utbrända marknaden, stiger dödssiffran efter olyckan som inträffade på tisdagseftermiddagen, lokal tid. Minst 31 personer har omkommit och minst 72 skadats, uppger myndigheterna.

Ett tiotal barn med mycket omfattande brännskador har skickats till USA för vård.

Förra veckan sade ordföranden för den lokala pyroteknikföreningen till en nyhetssajt att fyrverkerimarknaden var den säkraste i Latinamerika och att stånden var "perfekt designade" för att förhindra en dominoeffekt om en pjäs skulle antända.

Räddningstjänsten som kom till platsen för att bekämpa branden som bröt ut efter explosionen var tvungna att avvakta till dess att alla fyrverkerier hade exploderat innan de kunde släcka lågorna. Enligt Luis Felipe Puente, chef för den nationella räddningstjänsten, är hela marknaden är borta.

300 ton fyrverkerier

Enligt myndigheterna är över 80 procent av de 300 stånden på marknaden totalförstörda. Lokala medier rapporterar att det fanns mer än 300 ton fyrverkerier på marknaden.

Fyrverkeriexplosionen är den tredje som drabbat den populära marknaden på lite drygt tio år. Bristande säkerhet tros vara orsaken. Borgmästare Eruviel Ávila lovar att hitta och straffa de ansvariga och ekonomiskt hjälpa de som förlorat sitt levebröd.

"Jag sänder mina kondoleanser till anhöriga till dem som förlorat sina liv i olyckan, och önskar de skadade en snabb återhämtning", skriver landets president Enrique Peña Nieto på Twitter.

TT-AFP-Reuters