Misstänkt kumpan till Berlinterrorist gripen

UTRIKES

Tyskland. Tysk polis har gripit en man som misstänks för att fungerat som kontaktperson för Anis Amri, den misstänkte gärningsmannen bakom julmarknadsdådet i Berlin, enligt Der Spiegel.

Den gripne är en 40-årig tunisier bosatt i Berlin, rapporterar tidningen, med hänvisning till säkerhetskällor. Mannen greps i samband med att polisen slog till mot hans lägenhet och affärslokal i stadsdelen Tempelhof.

Uppgifterna bekräftas av ett uttalande från den federala åklagarmyndigheten, som slår fast att Anis Amri hade sparat numret till den nu gripne mannen i sin telefon. "Utredningen tyder på att han (40-åringen) kan ha kopplingar till attacken", skriver åklagaren, enligt nyhetsbyrån AFP.

Under onsdagen uppdagades även nya uppgifter om Anis Amris flyktväg efter förra veckans terrordåd, då tolv människor dödades. Amri reste med buss från Nederländerna till Frankrike innan han fortsatte till Italien, där han senare sköts ihjäl efter att ha gått till angrepp mot poliser, enligt AFP, som hänvisar till källor nära utredningen.

Amri ska ha gått på en nattbuss i den nederländska staden Nijmegen, nära tyska gränsen, och rest till Lyon i Frankrike. Därifrån fortsatte han enligt källorna till den lilla staden Chambery, varifrån han tog sig till Milano i norra Italien. Hur den misstänkte gärningsmannen lyckades lämna Tyskland är fortsatt oklart.

TT