Utrikes

USA nobbar FN-konferens om rasism

UTRIKES

Washington. USA kommer inte att delta i FN-konferensen om rasism i Genève 20-24 april. Barack Obamas nya regering har bestämt sig och bojkottar arrangemanget.

Konferensen är en uppföljning på en annan konferens med samma tema 2001 i Durban i Sydafrika. Då marscherade deltagarna från Israel och USA ut i protest. De irriterades över att Israel i utkasten till uttalanden från konferensen brännmärktes som en rasistisk apartheidstat - ordval som inte fanns med i slutdokumenten.

När den nya konferensen började planeras förra året vägrade den dåvarande Bush-regeringen att medverka i förberedelserna. När Barack Obamas regering tillträdde i januari beslöts den att delta i förberedande möten för att utröna om USA kan skicka en delegation till konferensen. Men så blir inte fallet.

Det förslag till slutdokument som diskuteras har gått från dåligt till ännu sämre, sade utrikesdepartementets talesman Robert Wood i ett uttalande på fredagen.

"Därför kommer USA inte vidare att engagera sig i förhandlingarna om texten, inte heller kommer vi att delta i en konferens som bygger på den texten", sade han.

Israel och Kanada har tidigare sagt att de inte tänker delta.

Conference of Presidents, en paraplyorganisation för över 50 olika judiska sammanslutningar, applåderade USA:s beslut, och uttryckte förhoppningar om att EU ska följa USA:s exempel.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes