Utrikes

Turbulens kan ha orsakat flygkrasch

UTRIKES

Istanbul. Det turkiska passagerarplan som kraschade nära Amsterdam verkar ha fallit offer för en så kallad "wake turbulens", säger den turkiska pilotföreningen. Detta reser enligt pilotföreningen frågan huruvida flygledarna varnade piloten eller ej.

Wake turbulence beskrivs som osynliga virvelstormar orsakade av vingarna på stora jetplan. Dessa virvelstormar kan träffa efterföljande plan. Särskilt drabbade är mindre flygplan. Den våldsamma turbulensen kan dröja sig kvar i flera minuter.

– Detta förefaller att vara den viktigaste orsaken till onsdagens krasch som kostade nio människor livet, sade pilotföreningens ordförande Ali Ziya Yilmaz vid en tv-sänd presskonferens.

Yilmaz sade att de har fått information om att en Boeing 757, "ett flygplan som orsakar den farligaste formen av wake turbulence", landade på Schiphol-flygplatsen bara två minuter innan planet från Turkish Airlines kraschade.

– Vi frågar nu om kontrolltornet varnade vår pilot för att ett flygplan med en kraftig wake turbulence flög framför dem, sade Savas Sen, en äldre medlem av pilotföreningen.

– Säkerställde flygledarna att nödvändigt avstånd fanns mellan de två planen? Hur långt var avståndet mellan dem?

– Vi vill veta svaret på de frågorna eftersom kommunikationen mellan planet och kontrolltornet inte är tillgänglig ännu, sade Sen.

Den turkiska pilotföreningen tonar ner spekulationen om ett motorhaveri. Detta baserar de på att tillgängliga flygdata indikerar en abrupt fallande hastighet.

– Det innebär att planet måste ha förlorat en altitud på 1 500 meter under en minut. Ett stallande (överstegrande) flygplan kan inte orsaka sådant, sade Savas Sen.

Överlevande har vittnat om att allt hände blixtsnabbt i slutet av en till synes normal flygtur.

Yilmaz beskyllde de nederländska myndigheterna för att betona ett möjligt motorhaveri utan att nämna wake turbulence-scenariot.

Pilotföreningen krävde också en förklaring gällande medierapporter som säger att en av de tre piloterna fortfarande levde när räddningspersonal anlände till platsen, men att han inte fick någon hjälp. Alla tre piloter dog.

Data från flygplanets så kallade svarta låda väntas bli tillgängliga i början av nästa vecka.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes