Första segern för Obamas vårdreform

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. President Barack Obama skördade en stor framgång när hans sjukvårdsreform antogs i representanthuset. Men än kvarstår många hinder på vägen för USA:s största sjukvårdsreform på över 40 år.

Representanthuset röstade sent på lördagskvällen, lokal tid, ja med siffrorna 220-215 efter en lång och het debatt.

President Barack Obama hyllade beslutet i representanthuset som "historiskt" och sade att han var övertygad om att även senaten kommer att anta sin version av förslaget.

"Tack vare hårt arbete i representanthuset är vi nu bara två steg ifrån en sjukvårdsreform i Amerika", sade Obama i ett skriftligt uttalande.

Ett nederlag i representanthuset skulle ha varit ett stort nederlag för Obama som lagt hela sin politiska tyngd på att driva igenom reformen.

Trots hans ansträngning valde 39 av demokraterna att förena sig med republikanerna och rösta nej. En enda republikan bröt mot partilinjen och röstade ja.

Fler ska omfattas

Målet med reformen är att minska kostnaderna, ge försäkringsskydd åt runt 36 miljoner människor som saknar det i dag och hindra försäkringsbolagen från att neka sjukförsäkring åt personer med olika diagnoser.

Medborgarna ska ha skyldighet att skaffa en sjukvårdsförsäkring och alla företag utom de allra minsta ska tvingas erbjuda sjukvårdsförsäkring till sina anställda. I förslaget finns också den hårt kritiserade regeringsstyrda sjukvårdsförsäkringen, som ska konkurrera med privata bolag. Låginkomsttagare ska få bidrag för att kunna köpa sjukvårdsförsäkring.

Kongressens budgetanalytiker har bedömt att det förslag som antogs av representanthuset skulle göra att runt 96 procent av befolkningen täcks av en sjukförsäkring. Samtidigt skulle budgetunderskottet minska med runt 100 miljoner dollar under tio år.

Dyrt sjukvårdssystem

USA är världens rikaste land, men är samtidigt det enda demokratiska industriland som inte ser till att alla medborgare omfattas av sjukförsäkring. Ändå spenderar Washington långt mer på sjukvård, både per person som andel av bruttonationalprodukten än andra industriländer, utan att det innebär bättre kvalité i vården, enligt en rapport från OECD.

Republikanerna kämpar emot reformförslaget som de anser är alltför dyrt och skulle innebära att myndigheterna blandar sig i den privata hälsosektorn.

– Vi har inte råd med det här förslaget. Det är en 2 000 sidor tjock plan för ett regeringsövertagande av sjukvården, sade republikanen Roy Blunt i debatten.

Efter omröstningen i representanthuset fortsätter behandlingen i senaten, där en mycket tuffare match väntar. Majoritetsledaren Harry Reid har antytt att det kan dröja till efter årsskiftet innan frågan är färdigbehandlad. Därefter ska de båda kamrarna enas om ett gemensamt förslag att skicka till Obama för underskrift.

TT-Reuters

Publicerad: