Enighet om EU-oenighet på Island

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Islands två koalitionspartier har "enats om att vara oeniga" om ett eventuellt EU-medlemskap, meddelades när en ny regering presenterades i Reykjavik på söndagen. Ett förslag om förhandlingar för EU-medlemskap ska snart läggas i alltinget.

Det Socialdemokraterna och Gröna vänstern är eniga om är att en folkomröstning i slutänden får avgöra om Island ska gå med eller inte. Processen ska börja med att utrikesministern under den sommarsession som alltinget nu inleder lägger fram ett förslag med innebörden att parlamentet "ska avgöra om Island ska inleda medlemskapsförhandlingar med EU", hette det i ett pressmeddelande från regeringen på söndagskvällen.

Därmed kan partiledarna, premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir respektive finansminister Steingrímur Sigfússon, lägga ämnet åt sidan.

De flesta ministrar blir kvar från den tillfälliga regering Sigurðardóttir lett sedan företrädaren Geir Haardes styre i januari kollapsade under trycket från finanskrisen. Men under den kommande mandatperioden sätter regeringen upp målet att "antalet departement ska minskas från tolv till nio".

Bland andra besparingsmål finns i första hand att statsbudgeten åter ska vara i balans senast 2013. "Nationellt samförstånd kommer att sökas för en stabilitetspakt, och en plan presenteras för att uppnå budgetbalans", heter det.

Där kommer att ingå förhandlingar med långivare som Internationella valutafonden (IMF) och Sverige med flera länder. Sverige väntas också få en avgörande roll i Islands EU-samtal, eftersom statsminister Fredrik Reinfeldt är EU-ordförande nästa halvår.

TT

Publicerad: