Evakueringar från östra Aleppo inledda

UTRIKES

Syrien. Evakueringen av människor från östra Aleppo har inletts. Enligt USA:s FN-sändebud Samantha Power väntas säkerhetsrådet snart rösta igenom ett förslag om internationell övervakning av evakueringarna.

– Bussar och ambulanser lämnar nu östra Aleppo, säger en FN-källa i Syrien till Reuters.

Omkring 350 personer har redan lämnat staden, säger Ahmad al-Dbis, som leder ett läkarlag som koordinerar en del av bussresorna, till nyhetsbyrån AFP.

De planerade evakueringarna av rebeller och civila från Aleppo, och av civila från de rebellbelägrade shiadominerade byarna al-Foua och Kefraya i Idlibprovinsen uppgavs ha avbrutits tidigare på söndagen sedan fem bussar på väg mot byarna attackerats och satts i brand.

Busschaufför dödad

En busschaufför uppges ha dödats vid angreppet, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

På måndag ska FN:s säkerhetsråd rösta om ett förslag om att skicka observatörer till Syriens största stad för att övervaka evakueringarna.

Ryssland, som är allierat med Syrien och har vetorätt i säkerhetsrådet, motsatte sig först förslaget som lades fram av Frankrike. Men efter tre timmars förhandlingar sade USA:s FN-sändebud Samantha Power att parterna kommit överrens.

– Vi förväntar oss att enhälligt rösta igenom texten i morgon klockan 9, sade Power enligt Reuters.

"Sårbar uppgörelse"

Uppgifterna om hur många som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30 000 och 50 000. Tusentals människor lämnade området med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades för några dagar sedan, men det exakta antalet är oklart.

Enligt den syriska regimen finns en uppgörelse med rebellgrupper om att 1 200 personer ska evakueras från Aleppo i utbyte mot att lika många får lämna de två byarna i Idlibprovinsen.

Avtalet om evakueringen beskrivs som väldigt sårbart av Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien.

– Den här insatsen präglas av att väldigt många parter är involverade, säger han till nyhetsbyrån NTB.

TT