Seger för socialdemokrater i Rumänien

UTRIKES

Rumänien. Socialdemokraterna (PSD) går mot seger i Rumäniens parlamentsval. Enligt vallokalundersökningar får partiet större stöd än väntat, omkring 45 procent av rösterna.

– De kommande dagarna kommer PSD och (liberala) ALDE att inleda diskussioner om att bilda en majoritetsregering i parlamentet, sade Liviu Dragnea efter beskedet.

Nationella liberala partiet (PNL) har enligt vallokalundersökningarna fått 21 procent av rösterna medan ALDE säkrat 6,5 procents stöd.

Rumänien är ett av EU:s fattigaste länder och valkampanjen har dominerats av uppgivenhet över svikna reformlöften. När landets vänsterregering föll efter en brand i en nattklubb för ett år sedan, då 64 människor dog, var det många som hoppades på en rejäl förändring.

I dag har kraven på förändring tystnat och uppgivenheten över den ständiga fattigdomen tagit över.

På PSD:s agenda står bland annat högre löner och pensioner, och lägre skatter. Partiet plågas dock av misstankar om korruption, och partiledaren är åtalad för valfusk.

Omkring 19 miljoner människor är röstberättigade i valet, som inleddes klockan sju på morgonen lokal tid. Valdeltagandet har beräknats bli så lågt som 40 procent.

TT-AFP-Reuters