Regimens grepp om östra Aleppo hårdnar

UTRIKES

Syrien. Syriska armén har tagit tillbaka mer än nio tiondelar av östra Aleppo från rebellerna, enligt Ryssland. Samtidigt larmar FN om att hundratals män från området har försvunnit på vägen till regimkontrollerade delar av den krigshärjade storstaden.

Assadregimens styrkor kopplar ett allt hårdare grepp om Aleppo. Den del av den syriska miljonstaden som kontrolleras av oppositionsgrupper har enligt ryska försvarsdepartementet krympt till mindre än en tiondel av sin forna storlek, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Omkring 100 000 civila tros vara kvar i den rebellkontrollerade delen. Många av dem som flytt till regimkontrollerade områden - flera hundra män - har försvunnit, larmar FN.

– Vi är så klart djupt oroade, med tanke på den fruktansvärda historien av godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och försvinnanden, säger Rupert Colville, FN-talesperson för mänskliga rättigheter, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det finns också rapporter om att boende i östra Aleppo hindras från att ta sig därifrån, något som skulle kunna utgöra ett krigsbrott.

– Vissa av de civila som försöker fly stängs enligt uppgift in av oppositionsgrupper, säger Colville.

I torsdags utlyste Ryssland, som deltar på Assadregimens sida i det syriska inbördeskriget, en "humanitär paus" för att tillåta civila att lämna östra Aleppo. Redan på fredagsmorgonen var uppehållet dock över. Syriska armén har under dagen beskjutit det rebellkontrollerade området med artillerield, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

TT