Utrikes

Vapenvila klar i Ukraina

UTRIKES

Ukrainakrisen. Rysslands president Vladimir Putin säger att ett avtal om vapenvila nu är underskrivet. Enligt Putin måste Ukraina ändra grundlagen med hänsyn till de pro-ryska separatisterna.

Enligt uppgifter från flera nyhetsbyråer är alltså avtalet om vapenvila nu underskrivet. Eldupphör ska gälla från och med söndag.

Knäckfrågan var länge gränsdragningen mellan rebellerna och de ukrainska styrkorna samt den framtida statusen för rebellkontrollerat område i östra Ukraina. Där hävdar nu Putin att den ukrainska grundlagen ska ändras för området och att det ska få en speciell status.

Frankrikes president François Hollande säger till AFP att en överenskommelse om "en omfattande politisk lösning" har nåtts.

Oklart om Debaltseve

Rebellerna vill att den ukrainska armén drar sig tillbaka från staden Debaltseve, där 8 000 ukrainska soldater finns på plats, skriver Reuters. Det finns ännu inga uppgifter om hur skrivningen gällande Debaltseve ser ut i avtalet.

Den senaste tiden har striderna koncentrerats till den viktiga järnvägs- och vägknuten Debaltseve mellan Luhansk och Donetsk. De ukrainska styrkorna där är omringade av de pro-ryska rebellerna.

Många civila döda

Minst nio personer har dödats under natten och morgonen i striderna i östra Ukraina. Flest dödsoffer, sju, krävdes i det rebellkontrollerade Donetsk.

– Natten mellan 11 och 12 februari var mycket spänd. Kraftiga explosioner och skottsalvor har hörts i omgångar, säger en talesperson för den lokala myndigheten enligt AFP.

Den regeringsvänliga frivilligbataljonen, Azov, rapporterar om hårda strider utanför flera byar i närheten av kuststaden Mariupol.

– Situationen är allt mer komplicerad. Fienden försöker med en motoffensiv med hjälp av artilleri och stridsvagnar. De verkar uppenbarligen ta allt de har tillgång till; stridsvagnar, artilleri, granater och raketer, säger en talesperson för bataljonen till AFP.

Vapenvila viktig

Mötet i Minsk inleddes klockan 18 i går kväll, och pågick alltså fram till klockan tio svensk tid.

Ett omedelbart eldupphör mellan Ukraina och de proryska rebellerna har setts som det mest brådskande ärendet, efter att hundratals civila dödats i striderna de senaste veckorna. Totalt har minst 5 500 människor dödats i konflikten. 

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes