Utrikes

"Ensamvargar": Terrorvapnen mot väst

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. Mycket pekar på att helgens attacker i Danmark är de senaste i raden dåd utförda av "ensamvargar". Denna typ av gärningsmän, som agerar på egen hand eller i mycket små grupper, är särskilt svår att upptäcka.

Den 22-årige Omar Abdel el-Hussein, som misstänks vara den ensamme gärningsmannen bakom helgens blodiga dåd i Köpenhamn, släpptes ur danskt fängelse för två veckor sedan. Under sin fängelsetid talade han öppet om sin önskan att resa till Syrien och ansluta sig till jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Det enligt uppgift till Berlingske Tidende, som hänvisar till flera av varandra oberoende källor. el-Husseins namn ska därför ha satts upp på en lista över 40 personer som radikaliserats i fängelset, och som sedan överlämnats till säkerhetspolisen PET.

Varken den danska kriminalvården eller PET vill kommentera uppgifterna.

– Vi kan inte kommentera uppgifterna om att el-Hussein velat ansluta sig till IS i Syrien eftersom det är känsliga personuppgifter, och av hänsyn till polisutredningen, säger Marie Louise Jørgensen vid danska kriminalvården.

"Er tid har kommit"

Myndigheter har betonat att det ännu inte är känt vilket motiv som låg bakom dåden, men PET har tidigare sagt sig arbeta med teorin att gärningsmannen kan ha varit inspirerad av attackerna i Frankrike förra månaden, och av grupper som IS.

Inlägg på jihadistsajter har nyligen pekat ut Danmark specifikt som måltavla, skriver CNN. Ett inlägg, med titeln "Ensamvargar, ni som lever bland de otrogna, er tur har kommit", uppmanar personer i "Europa, Amerika, Australien, Frankrike och Danmark" att "tända eldar under deras fötter".

Stor utmaning

IS propagandakanaler, som aktivt uppmanar "ensamvargar" att attackera mål i väst, har också hyllat gärningsmän som begått denna typ av dåd. Det gäller även fall där det saknas en direkt koppling till IS ledarskap, som en skottlossning i Kanada i fjol.

Personer som agerar på detta sätt är särskilt svåra att upptäcka, säger Fredrik Milder på svenska Säpo till TT, som påpekar att både IS och al-Qaida uppmanar till denna typ av attacker.

– Det finns absolut en utmaning med "ensamvargar" som döljer sina avsikter och inte delar dem med någon. Det är en av de största utmaningarna, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes