Utrikes

Ukrainsk militär uppges retirera

UTRIKES

Krisen i Ukraina. Ukrainska styrkor håller på att dra sig ur den belägrade staden Debaltseve i östra Ukraina, hävdar ledaren för en regeringstrogen paramilitär enhet.

"Tillbakadragandet av trupper från Debaltseve sker på ett planerat och organiserat sätt. Fienden försöker blockera vägar och stoppa styrkorna från att lämna staden", skriver parlamentsledamoten Semen Semenchenko, ledare för den regeringstrogna Donbassbataljonen på Facebook, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den lokala polischefen Ilja Kiva säger till AFP att den ukrainska sidan "evakuerar vissa av våra enheter", och han efterlyser förstärkningar.

Det ukrainska försvarsdepartementet säger i ett uttalande som citeras av Interfax att militären håller på att "omgruppera sig", men att striderna fortsätter. Enligt företrädare för proryska separatisterna ska hundratals regeringstrogna militärer ha gett upp och överlämnat sig till rebellerna, uppgifter som dock inte bekräftats oberoende.

Tusentals militärer instängda

Efter hårda gatustrider och kraftig beskjutning under gårdagen hävdade ledare för de proryska separatisterna att de tagit kontroll över stora delar av Debaltseve, och att "många" regeringstrogna militärer i staden dödats.

– I går kunde vi med egna öron höra tung artilleribeskjutning mot staden. Vi är nu på väg tillbaka till området och hoppas kunna få tillgång till staden, säger Alexander Hug, chef för den grupp observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) som ska övervaka att vapenvilan hålls, till TT.

Förutom cirka 8 000 ukrainska militärer finns cirka 5 000 civila kvar i staden. Eftersom OSSE inte kunnat ta sig in i Debaltseve har de inga uppgifter om skadade eller döda, eller om det senaste läget i striderna.

– Om inte striderna stoppas kommer det att leda till fler dödsoffer, större skador på infrastruktur och till större risk att vapenvilan urvattnas ytterligare och att det blir svårt för båda sidor att lösa situationen i Debaltseve, säger Alexander Hug.

Kräver krafttag mot Putin

Regeringen i Kiev medgav i går att rebellerna tagit kontroll över delar av staden, men att hårda strider fortfarande rasade. President Petro Porosjenko uppmanade västländer att reagera kraftigt mot Ryssland, som beskylls för att ge aktivt stöd till separatisterna.

USA:s vicepresident Joe Biden anklagade "separatister som agerar tillsammans med ryska styrkor" för att bryta vapenvilan. FN och EU krävde ett omedelbart stopp på våldsamheterna, medan den ryske presidenten Vladimir Putin uppmanade de regeringstrogna styrkorna i Debaltseve att ge upp.

– Jag hoppas inte att de ukrainska myndigheterna ska förhindra ukrainska militärer att lägga ner vapnen, sade Putin enligt AFP under ett besök i Ungern.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes