Bistert möte Japan-Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Att Japan och Kina är i luven på varandra märktes tydligt när ländernas ledare träffades i samband med Apecs toppmöte i Peking. Men de verkar ha enats om en "het linje".

Om premiärminister Shinzo Abe och president Xi Jinping kände någon entusiasm kring mötet dolde de den väl när de bistert skakade hand framför kamerorna i Folkets stora hall i den kinesiska huvudstaden.

Men stämningen verkade sedan lätta något, och efteråt kallade Abe träffen ett första steg mot att förbättra relationerna mellan världens med ekonomiska mått mätt två näst största länder.

Japan och Kina tänker upprätta en "het linje" för att hejda tvister till havs, sade den japanske ledaren till medier på Apec-mötet.

Träffen var den första mellan Kinas och Japans högsta ledare på tre år. Under den tiden har stämningen kraftigt försämrats, mycket beroende på en upptrappad tvist om ögruppen Senkaku/Diaoyu i Östkinesiska havet.

– Jag bad honom att vi inför en maritim kommunikationsmekanism, jag tror vi kan börja med konkreta åtgärder för en sådan, sade Shinzo Abe efter måndagens möte.

Apec-evenemanget måndag-tisdag inleder en intensiv global toppmötesvecka. På tisdagen fortsätter bland andra USA:s president Barack Obama till EAS (East Asia Summit) i Burma, och senare i veckan håller G20 sin årliga stormaktssamling i Australien.

TT

Publicerad: