Utrikes

Köpenhamn försöker förstå

UTRIKES

Brott. Det är måndag igen i Köpenhamn efter helgens terrorattentat.

Men vardagen är långt borta.

Många förbipasserande stannar upp vid den plats på Svanevej i stadsdelen Nørrebro där den misstänkte terroristen Omar Abdel Hamid el-Hussein sköts ihjäl. Dels för att de blir stoppade av alla de journalister som samlats på gatorna och restaurangerna i området, dels för att prata sinsemellan.

På fasaden syns något som liknar skotthål. På marken, intill väggen ligger det blommor, inte alls i den mängd som utanför synagogan, men det kan nog vara ett trettiotal buketter.

– Det är rätt att lägga blommor, men det här är fel plats. Blommor symboliserar kärlek, och de måste läggas på rätt plats. Detta är en kriminell man, en terrorist, säger Abbas Kadir, som bor i närheten.

En oro

Abbas Kadir undrar hur en person som är född och uppvuxen i Danmark kan vända sig mot sitt eget land.

Och flera av de muslimer som TT talar med uttrycker också en oro för vad attacken kommer att betyda för troende i Danmark. En boende blir tårögd när han tar upp frågan. 

– Det här är inte bra för muslimer. Han hade inte rätt att handla i muslimernas namn, han är psykiskt sjuk, säger Visel Öktem.

Många är rädda

Vid sidan av alla fördömanden och vikten av att inte vika sig för terroristerna är också många Köpenhamnsbor rädda.

En servitris på kebabrestaurangen i korsningen oroar sig för att ta sig hem efter sitt pass i kväll, och en kvinna som passerar genom området instämmer.

– Jag tycker det är förfärligt, alltsammans, det borde inte ha skett. Man blir både omskakad och rädd. Jag tror att många danskar är rädda i dag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes