Utrikes

Dom kan öppna för fler slöjförbud

UTRIKES

Stockholm. Efter att Europadomstolen gett grönt ljus för Frankrikes kontroversiella förbud mot heltäckande slöja kan fler länder komma att följa efter.

I både Norge och Danmark höjs röster för att liknande lagstiftning ska införas.

I Norge kan både Fremskrittspartiet och Arbeiderpartiet (Ap) på nytt ta upp frågan, rapporterar tidningen VG.

– När stortinget förkastade ett sådant förbud 2013 var det viktigaste argumentet att Norge riskerade att dömas i Europadomstolen. Nu är det argumentet borta. Jag anser att vi måste ta en ny diskussion om ett eventuellt förbud efter detta, säger Ap-ledaren i Oslo, Jan Bøhler.

Även i Danmark - där Dansk folkeparti redan två gånger försökt få till ett liknande förbud - ska talespersonen Pia Kjærsgaard göra en ny framstöt.

– Det duger inte att kvinnor går fullständigt täckta, att man inte kan se deras mimik och att man inte kan se vem man har framför sig, säger hon till Berlingske.

Europadomstolens beslut kom sedan en 24-årig kvinna anmält Frankrike, med argumentet att förbudet kränkte hennes yttrande- och religionsfrihet. Men enligt Europadomstolen är förbudet inte "baserat på de religiösa konnotationerna av beklädnaden, utan bara på det faktum att den döljer ansiktet", uppger BBC.

Vissa beklädnader, såsom mc-hjälmar, undantas i den franska lagen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes