Ryssland varnar för radioaktivitet

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Den ryska regeringen varnar för att de svåra bränderna utgör ett hot för radioaktiv nedsmutsning, om de inte stoppas.

Sergej Sjojgu, minister med ansvar för krishantering, sade hettan från bränderna i Brjansk-regionen, som sedan mer än 20 år är nedsmutsad av radioaktivt avfall från Tjernobylkatastrofen, kan lösgöra farliga radioaktiva partiklar i atmosfären.

Även vapendepåer flyttas nu, men det har inte klarlagts om det rör sig om kärnstridsspetsar.

Prognoser visar fortsatt höga temperaturer på uppemot 40 grader, åtminstone fem dagar till. Att värmen dröjer sig kvar försvårar för släckningsarbetet av de bränder som fortsätter att bryta ut runt om i Ryssland. På torsdagen var närmare 600 bränder fortsatt aktiva, fler än hälften nytillkomna det senaste dygnet. Antalet dödsoffer har stigit till 50.

En skogsbrand har spridit sig allt närmare det största hägnet för vilda och tama djur i staden Choteitji i distriktet Jegorjevsk utanför Moskva.

– Det finns 640 hundar, 270 katter och tidigare "cirkusartister", bland annat apor och björnar, i Bim-hägnet. Ett skogsområde brinner på bara 100-150 meters avstånd från hägnet. Björnarna är i störst fara, sade Sergej Serdjuk, chefen för djurskyddsstiftelsen Bim till Interfax.

Tiotusentals brandmän arbetar med att försöka tämja bränderna - nu med hjälp utifrån. Två italienska och två ukrainska flygplan skulle landa i Ryssland under dagen. Även Azerbajdzjan, Estland, Vitryssland, Kazakstan, Bulgarien, Polen och nu senast Tyskland har erbjudit sig att assistera Ryssland i kampen mot lågorna.

I onsdags avskedade Medvedev flera höga militärchefer och nu har en brottsutredning om grov vårdslöshet inletts efter att flera byggnader brandhärjades vid en militärbas sydost om Moskva förra veckan.

Den tjocka smog som skymt sikten och orsakat huvudvärk och halsont hos Moskvabor hade lättat kraftigt på torsdagen och koncentrationen av luftföroreningar halverats.

TT-AFP-Interfax

Publicerad: