Utrikes

Zelaya erbjuds fri lejd ur Honduras

UTRIKES

Tegucigalpa. Den störtade honduranska presidenten har fått erbjudande om fri lejd ut ur landet av sin blivande efterträdare.

Segraren i det extrainsatta presidentvalet i november, Porfirio "Pepe" Lobo, framförde sitt erbjudande på onsdagen. Att låta Manuel Zelaya resa sin väg skulle ingår i upplösningen av det dödläge som präglar landet efter kuppen i slutet av juni, anser Lobo som tillträder presidentposten den 27 januari.

Samtidigt har Dominikanska republiken bjudit in Zelaya. Presidenten i Santo Domingo Leondel Fernandez sade att Zelaya kan få asyl där, skriver Reuters.

Manuel Zelaya har svarat att han studerar Fernandez erbjudande. Nu sitter han instängd på Brasiliens ambassad där han fått skydd efter att ha smugit in i hemlandet i september.

Men Zelaya har avvisat ett tidigare, liknande erbjudande, i december från Mexiko.

Mexikos inbjudan förkastade han eftersom kuppregeringen i Tegucigalpa ställde som villkor för att släppa ut honom att han ger upp sitt krav på att återfå presidenttiteln. Och regimen sade att den inte kunde låta honom resa, eftersom Mexikos begäran inte innehöll "en förfrågan om asyl".

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes