Svenska UD avvisar visumuppgifter

Publicerad:
Uppdaterad:

Köpenhamn. Svenska utrikesdepartementet avvisar uppgifterna om att indiska myndigheter tänker avslå visumansökningar från svenska medborgare.

– Vi har inga uppgifter om att det här påverkar visumhanteringen i praktiken. Vår ambassad i Delhi följer frågan eftersom den har uppmärksammats i medier, men det finns ingenting som tyder på att det här har en praktisk verklighet, säger Anders Jörle, presschef på UD:s presstjänst, till TT.

Jörle vet inte riktigt var uppgifterna kommer ifrån.

– Men det är korrekt att danskarna har ett problem med indierna på grund av en person som inte utlämnats i något slags brottshistoria. Men det har ingenting med oss att göra, säger Anders Jörle.

Även Norska utrikesdepartementet avvisar uppgifterna.

– Vi har undersökt saken, och det är vårt tydliga intryck att den inte har grund i verkligheten, säger kommunikationsrådgivare Kjetil Elsebutangen till NTB.

Uppgifterna om visumstopp kommer från en av Indiens största engelskspråkiga tidningar.

Svenska UD säger till TT att de undersöker saken.

Enligt tidningen Information, som hänvisar till den indiska tidningen The Telegraph, nekar Indien i fortsättning visum till danskar, norrmän och svenskar.

Bakgrunden är ilska över Danmarks sätt att handskas med Indiens begäran att utvisa den terroristanklagade Niels Holck. Högsta domstolen tog inte upp ärendet, sedan de två lägre instanserna avslagit begäran.

Indiens nya visumlinje tillämpas redan av de skandinaviska ambassaderna även om den inte är officiell än, skriver The Telegraph. Den drabbar officiella besökande från de tre länderna, tjänstemän, representanter för icke-statliga organisationer och turister.

Detta ska ses som ett besked till alla EU-länderna att inte behandla Indien orimligt, säger en regeringskälla i New Delhi till tidningen.

– De behöver oss mer än vi dem. Deras investeringar i Indien skapar tusentals arbeten i deras länder.

TT-Ritzau

Publicerad: