al-Qaida sköt svenskanställd lärare

Publicerad 2012-03-18

Sanaa. En amerikansk lärare som arbetade vid en skola i staden Taiz i Jemen sköts i dag ihjäl av två beväpnade män. Mannen var anställd vid en svensk skola. Terrornätverket al-Qaida säger sig ligga bakom dödsskjutningen, uppger AFP.

Terrorgrenen, som kallar sig Ansar al-Sharia och som tidigare genomfört flera anfall mot jemenitisk militär, sade i ett telefonmeddelande att den "dödat en amerikansk, kristen missionär".

"Attacken utfördes som ett svar på västvärldens kampanj att sprida kristendom bland muslimer," uppgav gruppen. Uppgifterna har bekräftats av en person som sägs stå gruppen nära, enligt AFP.

Ulf Edström, vice föreståndare för Pingstkyrkan i Sundsvall, bekräftar att den mördade amerikanen var anställd vid det svenska ITDC. ITDC (International Training and Development center) startades av Pingstförsamlingen i Sundsvall tillsammans med Svensk Pingstmission 1969.

– Missionsrådets ordförande Stig-Arne Wesslegård har pratat med skolan. Ledningsgruppen där sitter i krismöte nu, säger Ulf Edström.

– Killen är skjuten med sju skott.

Enligt Edström var amerikanen biträdande chef på skolan och den som ledde språkavdelningen. Han var i trettioårsåldern och bodde i Taiz tillsammans med sin fru och parets två små barn.

– Han var på väg från sin bostad i bil när han blev uppåkt av en motorcykel. De sköt honom genom rutan, säger Edström.

– Det hela är fruktansvärt.

TT: Har det funnits någon hotbild mot skolan?

– Av och till, men folk gillar ju vår skola. Men de amerikanska drönarattackerna i Jemen har gjort det värre, al-Qaida letar västerlänningar nu.

Ulf Edström har själv arbetat som rektor för ITDC i Taiz under ett år och han kom hem i fjol. Hans hustru har varit lärare på skolan, som startades av hennes far för mer än 40 år sedan. Verksamheten finansieras i dag av svenska biståndspengar via Sida samt pingströrelsen och frivilliga bidrag.

– Det är en yrkesskola för vuxna. Vi har utbildat elektriker under många år. Och kurserna i engelska, som den här läraren var engagerad i, är enormt populära, säger Edström.

Skolan tar emot 300-350 elever årligen. De senaste året har verksamheten utvecklats till att också omfatta ledarskapsutbildningar och juridiskt arbete.

– Rättsröta är ett problem för många i Jemen, konstaterar Edström.

Han säger att skolan har en icke-religiös framtoning, men att den bedrivs på en kristen värdegrund som går ut på att hjälpa och lyfta folk ur social nöd.

TT: Hur ser du på dagens våldsdåd?

– Det är tragiskt, och det är mest tragiskt för folket. Det är de som lider och det är de som drabbas när extrema grupper försöker döda dem som försöker hjälpa.

En säkerhetskälla säger till Reuters att de två gärningsmännen tros ha kopplingar till al-Qaida. Våldet i Jemen har ökat de senaste månaderna, i fredags kidnappades en schweizisk kvinna i staden Hodeida.

TT-AFP