Stort slag rasar om Aleppo

Publicerad:

UTRIKES

Syrien. Delar av den syriska staden Aleppo har belägrats av regimstyrkor i veckor. Nu har rebeller och jihadister inlett en omfattande offensiv. "Vi har stora förhoppningar om att belägringen ska upphöra", säger en boende i de rebellkontrollerade delarna.

Regimstyrkorna har omringat de rebellkontrollerade områdena i Aleppo sedan i juli och bland annat skurit av den viktigaste transportvägen som leder in och ut ur området. Nu försöker jihadister och allierade rebellgrupper lätta belägringen genom att attackera regimstyrkor i södra och sydvästra Aleppo.

– Det är en väldigt stor operation, en av de största på flera månader. Det kommer att bli en svår strid, säger Rami Abdel Rahman från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) på telefon från Storbritannien.

Små framsteg

Enligt SOHR rasar striderna på flera håll i utkanten av staden och rebellstyrkorna ska ha lyckats göra vissa framsteg i södra Aleppo. Sent på måndagen uppgav SOHR att minst 28 personer, samtliga civila, dödats i granatbeskjutning. Granatelden ska ha avfyrats av islamistgrupper, rapporterar AFP.

Det var i söndags som islamistgrupper som Ahrar al-Sham och jihadister från tidigare Nusrafronten, numera känd som Jabhat Fateh al-Sham efter uppbrottet från al-Qaida, meddelade att de inlett offensiven i ett försök att bland annat öppna en ny transportväg.

Omkring en kvarts miljon människor sitter fast i de delar av staden som kontrolleras av oppositionen. Bilder som sprids i sociala medier visar hur stora mängder däck satts i brand i ett försök att skapa en egen flygförbudszon över området, som regelbundet bombas och beskjuts från luften.

I de rebellkontrollerade delarna av Aleppo bor Monther Etaky tillsammans med sin fru och nyfödde son. I dag är det Monther Etakys 27:e födelsedag, men belägringen har gjort att det inte finns någon tårta att fira med.

Hoppas på födelsedagspresent

"Det finns ingenting att köpa i matbutikerna. Det finns ingen gas, ingen bensin, inga grönsaker, inget bröd. Det finns ingenting här längre", skriver han till TT i ett meddelande.

Men den pågående offensiven mot regimstyrkorna gör ändå att Monther Etaky är vid gott mod, trots att flygbombningarna fortsätter.

"Vi är glada och har stora förhoppningar om att belägringen ska upphöra. Det vore den bästa födelsedagspresenten", skriver han och lägger till:

"Men när Assadregimen förlorar mark så attackerar de civila. De är helt galna, och bombar oss helt urskillningslöst."

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN