Delstater ska få skjuta på skuldbetalning

UTRIKES

Brasilien. Delstaterna ska få skjuta upp betalning av skulder till den nationella regeringen i utbyte mot att själva begränsa sina utgifter och genomföra privatiseringar.

Det föreslår den brasilianska regeringen för att nå finansiell återhämtning i landet.

Det ekonomiskt krisande landet har fastslagit en frysning av statens utgifter i 20 år. Nu ska delstaterna, varav många är rejält illa ute ekonomiskt, lockas att begränsa sina utgifter och genomföra privatiseringar. I utbyte ska skjuta på betalning av skulder till den federala regeringen.

Lagen ska också formalisera villkoren för de spretiga förhandlingar som redan uppstått mer eller mindre spontant mellan regeringen och de knäande delstaterna.

Vilda protester utbröt också i flera brasilianska städer efter att parlamentet sagt ja till president Michel Temers långa frysning av statens utgifter. Demonstranter, många maskerade, drabbade samman med polisen i huvudstaden Brasilia och tände bland annat eld på en buss. Enligt polisen greps omkring 100 personer.

I Sao Paulo attackerade demonstranterna högkvarteret för FIESP, landets största industriorganisation.

Omröstningen i parlamentet innebär att spartaket nu är en del av konstitutionen, och en del i Temers uttalade mål att laga landets trasiga ekonomi.

TT-AFP