AU uppmanar Jammeh godta valresultat

UTRIKES

Gambia. Afrikanska unionen uppmanar Gambias president Yahya Jammeh att respektera valresultatet och återgå till att erkänna sig besegrad.

Efter att först ha godtagit resultatet i valet den 1 december och erkänt sig besegrad har Yahya Jammeh nu ändrat sig.

I ett tv-sänt tal i fredags sade Jammeh att det avslöjats att valmyndigheten gjort "oacceptabla misstag" och att han inte tänker erkänna oppositionsledaren Adama Barrows som segrare.

Afrikanska unionens ordförande Nkosozana Dlamini-Zuma säger att det inte finns någon grund för Jammehs påståenden och att valet av Barrow är ett uttryck för folkets vilja. Hon uppmanade också Yahya Jammeh att lugnt och i god ordning överföra makten till den nyvalde presidenten.

Oppositionskandidaten Adama Barrow utropades till vinnare i valet med 45,5 procent av rösterna, mot Jammehs 36,7 procent.

Efter Jammehs kovändning vädjar nu den tillträdande presidenten till sin motståndare.

– Jag uppmanar honom att ändra sin nuvarande ståndpunkt och visa förtroende och acceptera folkets utlåtande för vårt hemland Gambias skull, säger Barrow och ber sina anhängare att agera "moget och disciplinerat".

Den excentriske presidenten Jammeh har genom åren anklagats för att ha förtryckt sina motståndare. Han kandiderade för en femte mandatperiod medan Barrow, tidigare mäklare och affärsman, varit helt okänd för de flesta fram till sin kandidatur för sex månader sedan.

TT