Vicepresident anklagas för våldtäkt

UTRIKES

Afghanistan. Afghanistans åklagarmyndighet har inlett en utredning gällande vicepresident Abdul Rashid Dostum. Den tidigare krigsherren misstänks för att ha kidnappat, torterat och våldtagit en politisk rival.

Den tidigare krigsherren, numera vicepresidenten, Abdul Rashid Dostum anklagas för att ha kidnappat sin politiska rival Ahmad Ishchi under en buzkashimatch, en sorts polo med djurkranium, i den nordliga Jowzjan-provinsen.

Dostum ska ha hållit Ishchi fången i sin privata bostad i fem dagar och under den tiden ska rivalen både ha utsatts för tortyr och våldtäkt.

Utredning inledd

Myndigheterna i Afghanistan jobbar febrilt med att säkra bevis i fallet efter att USA, EU, Australien och Kanada i veckan krävt att anklagelserna utreds.

Afghanistans högste åklagare sade i ett uttalande på lördagskvällen att en "opartisk och transparent utredning om händelsen inletts".

Dostum förnekar anklagelserna men hans stab säger att han kommer att samarbeta med utredarna. Men staben sade också att man föredrar om hela ärendet kan "lösas" genom traditionell medling mellan klanäldste i stället för i en vanlig domstol.

Stort inflytande

Bedömare tvivlar på regeringen kommer att sparka Dostum eller ens att han åtalas. Han har fler gånger tidigare överlevt anklagelser om övergrepp.

– Regeringen är pressad att vidta åtgärder, men han (Dostum) har ett stort stöd och inflytande som regeringen inte kan ignorera, säger Kabul-baserade analytikern Ahmad Saeedi, till AFP.

Abdul Rashid Dostum utsågs till vicepresident av president Ashraf Ghani 2014. Han bjöds in till regeringen trots att han har ett digert register av bland annat krigsbrott. Dostums utnämning sågs som ett sätt att få stöd från hans valkrets.

TT-AFP