Obama vill se en tydlig seger

Publicerad 2016-10-21

USA. USA:s president Barack Obama vill se en enorm seger för Demokraterna för att Republikanernas presidentkandidat Donald Trumps påståenden om att valet skulle vara riggat ska bli tydligt förkastat av väljarna.

– När du försöker så tvivel hos människor om legitimiteten i vårt val, undergräver det vår demokrati, säger han.

Detta efter att Trump har uppgett att han kanske inte kommer att godta valresultatet om han förlorar i november.

– Självklart kommer jag att acceptera ett rent valresultat, men jag förbehåller mig rätten att utmana eller rättsligt pröva ett resultat om det är tveksamt, sade Trump till anhängare i Ohio under torsdagen.

Rapporterna från den tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna dominerades av Trumps vägran att säga att han skulle erkänna sig förlorad om Demokraternas Hillary Clinton skulle gå segrande ur valet.

– Det går inte att rigga ett val i ett så här stort land (...) Det är troligare att du träffas av blixten än att någon bredvid dig valfuskar, säger Obama.

Det är ovanligt hårda kommentarer från Vita huset.

– När man påstår riggning eller bedrägeri utan tillstymmelse till bevis, när Trump under debatten blir den första presidentkandidaten för ett stort parti i USA:s historia som säger att han inte kommer att erkänna sig besegrad ... det är inget att skämta om.

TT-AFP