Utrikes

Kapare "oskyldig" efter 41 års flykt

UTRIKES

New York. En USA-medborgare som ombord på ett kapat plan flydde till Kuba för 41 år sedan förklarade sig oskyldig i New York på tisdagen.

Luis Armando Peña Soltren rapporteras ha överlämnat sig själv för att han saknar frun och andra släktingar.

66-årige Peña Soltren riskerar livstids fängelse för att ha kapat Pan Ams flight 281 från New York mot Puerto Rico den 24 november 1968, och ha tvingat planet att i stället landa i Havanna. Sedan tillbringade han nästan 41 år i önationen innan han i söndags dök upp på JFK-flygplatsen i New York.

"Detta är ett nytt exempel på att försenad rättvisa inte är förmenad rättvisa", kommenterade en påtagligt nöjd Joseph Demarest, FBI-chef i New York.

Två andra misstänkta i fallet, José Rafael Rios Cruz och Miguel Castro, greps på 70-talet och fick 15 respektive 12 års fängelse.

Peña Soltrens fru och andra släktingar bor i Puerto Rico och Florida, och enligt The New York Times är det för att umgås med dem han har kommit tillbaka. Huruvida det äkta paret över huvud taget har träffats sedan Peña Soltren flydde till Kuba är oklart.

Pan Am-dramat ingick i en våg av liknande kapningar, då vänsterextremister, brottslingar på flykt och andra tvingade flyg till Kuba. Bara under 1968 kapades ett 30-tal plan, varav två just den 24 november.

Processen mot 66-åringen fortsätter på onsdagen.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes