Högerpopulister kräver Merkels avgång

UTRIKES

Berlindådet. Utanför Angela Merkels kansli i Berlinstadsdelen Tiergarten har ett par hundra personer samlats för att kräva förbundskanslerns avgång. Måndagens våldsdåd mot julmarknaden på Breitscheidplatz har dragit besökare från hela landet - och ilskan är stor.

Ur högtalarna strömmar sorgemusik, Adagio i g-moll. För den som står långt bak är det svårt att se talarna bakom alla flaggor - såväl tyska som sådana med olika slagord. "Skydda den tyska minoriteten mot globalfascister och regnbågsrasister", står det på en, "Förbundet tyska patrioter" på en annan, prydd av en örn.

Även det högerpopulistiska partiet AFD:s flagga syns - precis som på Facebookeventet - men medarrangören Thomas, som inte vill säga sitt efternamn till TT:s utsände, säger att manifestationen inte handlar om AFD.

– Vi använder den här stunden för att ge uttryck för vår sorg. I dag har vi inget behov av att göra politiska poänger.

"Får inte passera obemärkt"

Demonstrationer under parollen "Merkel måste bort" hålls regelbundet utanför Angela Merkels kansli, som är beläget mittemot tyska förbundsdagen. Den här gången har de mellan 150 och 200 deltagarna fått flytta över på andra sidan gatan. Polisnärvaron är massiv, avspärrningarna flankeras av ett tiotal piketer och bussar. Bland talarna finns en präst.

När Alexander Gauland, en av AFD:s grundare, anländer utbryter ett lättare tumult. Kameror smattrar, många besökare vill hälsa på partitoppen.

Claudia Nihls från Brandenburg är här tillsammans med sin man. Hon vill inte kännas vid att manifestationen skulle vara riktad mot Merkel.

– Vi vill markera. Och så sörjer vi, och minns offren. Det här får inte passera obemärkt, säger hon.

Skyller på invandrare

Jacob Kautz, som åkt hit från Hamburg, är mer frispråkig.

– Jag vill inte att vårt land blir terroriserat av dessa människor, säger han.

TT: Av vilka människor?

– Dem som kommer från Afrika och Afghanistan.

TT: Man vet ju ännu inte vem som ligger bakom?

– Man kan föreställa sig. Ingen annan skulle komma på idén.

Berlin, TT:s utsände