Tyskar skyller inte terror på flyktingpolitik

UTRIKES

Tyskland. Många har förutspått minskat opinionsstöd för Angela Merkel efter lastbilsattacken i Berlin, som tros ha utförts av en tunisisk asylsökande. De flesta tyskar kopplar dock inte ihop terrordådet med förbundskanslerns flyktingpolitik.

Färre än tre av tio - 28 procent av de tillfrågade i en ny mätning - anser att Angela Merkel genom sin flyktingpolitik har en del i ansvaret för julmarknadsdådet på Breitscheidplatz i Berlin strax före jul, då tolv människor dödades.

En stor majoritet, 68 procent, anser tvärtom att det inte finns något samband mellan den förda politiken och terrordådet i Berlin, enligt en undersökning som gjorts av opinionsinstitutet Forsa på uppdrag av veckotidningen Stern.

Bryter man ned resultatet på partisympatinivå blir mönstret tydligt - 93 procent av anhängarna till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) tycker att sambandet existerar. Det motsatta gäller för De grönas väljare, där 93 procent anser att det inte finns någon koppling.

Två veckor före lastbilsdådet antog Merkels parti CDU ett program med flera förslag på skärpningar av asyl- och migrationspolitiken. Inom CDU pågår sedan en tid tillbaka en strid om Merkels relativt liberala linje, som utmanas i allt större utsträckning.

TT