Pulssignal kan komma från spökplan

Stockholm. En pulssignal som kan vara från det försvunna malaysiska passagerarplanets svarta låda har upptäckts i Indiska oceanen.

Om planet verkligen slog ner där var sannolikt alla ombord redan döda.

– Det är helt uteslutet att syrgasen skulle ha räckt så långt, säger flygsäkerhetsanalytiker Hans Kjäll till TT.

Ett kinesiskt fartyg registrerade signalen varje sekund under en och en halv minut på lördagen i södra Indiska oceanen, där sökandet pågår efter MH370 som för en knapp månad sedan försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking.

Signalen är på 37,5 kilohertz - samma frekvens planets svarta låda sänder på, enligt CNN.

Inspelningar av signalen ska analyseras. Men regelbundenheten motsäger teorin om att valar eller delfiner ligger bakom.

Om det verkligen visar sig vara den svarta lådan är det mest sannolika, enligt Kjäll, att ett fel inträffat ombord som hastigt slog ut all navigations- och kommunikationsutrustning.

Omöjligt att styra

Då kan också planet lägga sig i jämviktsläge och bli omöjligt att manövrera.

– Det går inte att styra, varken i kursled eller i höjdled. Det går av sig självt, säger Kjäll.

En teori är att litiumbatterier i lastutrymmet har självantänts och gjort hål i tryckkabinen. Piloterna gick också, innan planet försvann från råradarekot, plötsligt ner i höjd till ungefär 7 000 meter, säger Kjäll.

– Det kan de ha gjort för att kompensera för tryckfallet.

Den plötsliga u-sväng planet gjorde, och den nya kursen som intogs, tyder på att piloterna ville nödlanda på närmaste flygplats. Men eftersom planet inte gick att manövrera blev det omöjligt.

Det krävs också syrgas för att överleva på planets sista kända höjd, ungefär 7 000 meter.

Alla redan döda

Om signalen som nu noterats cirka 187 landmil nordväst om Perth är från MH370, fortsatte planet att flyga i ungefär sju timmar innan bränslet tog slut, säger Kjäll.

Syrgasen till passagerarna räcker bara i ungefär en timme, medan piloterna kan ha fått 45 minuter till från syrgasflaskor.

– Om flygplanet lade sig på den höjden, vilket kan vara en bra hypotes - då är alla ombord utslagna och döda efter sju timmar, säger Kjäll.

TT: Det var ett slags spökplan som slog i havet?

– Ja, faktiskt.

TT

Publisert: