Många saknas efter stor färjeolycka

Seoul. Uppemot 300 personer saknas fortfarande efter färjeolyckan utanför Sydkorea. Många befaras ha blivit kvar i den sjunkande färjan.

Det var i natt, svensk tid, som färjan Sewol med 459 personer ombord fick slagsida och började sjunka runt 20 kilometer utanför Sydkoreas södra kust. Färre än 200 är bekräftat räddade vilket innebär det att ödet fortfarande är okänt för uppemot 300 personer.

En del av de saknade kan ha hamnat i vattnet, och ha plockats upp av fiskebåtar och andra som inte ingår i den officiella räddningsinsatsen. Vattentemperaturen i området anges till knappt 13 grader.

Många befaras också ha blivit kvar i den sjunkande färjan. Enda hoppet då är luftfickor i skrovet.

– Jag befarar att chansen är liten att de som stängts inne fortfarande lever, säger en räddningskälla i telefon till AFP.

Några timmar efter förlisningen meddelade kustbevakningen att 368 människor hade räddats och två dödsfall var bekräftade. Senare har uppgifterna ändrats till att 180 personer är bekräftat räddade.

Någon förklaring till felräkningen finns inte.

– Vi har ingen aning om var siffran 368 kom ifrån, berättar en talesperson för den sydkoreanska kustbevakningen för AFP.

Över 100 båtar och 18 helikoptrar deltar i räddningsarbetet och sökandet. Dykare letar efter saknade, men arbetet är krävande.

– Det är mycket lera i vattnet och sikten är dålig, säger en biträdande minister med ansvar för säkerhetsfrågor enligt BBC.

338 av passagerarna ska ha varit ungdomar och lärare på skolutflykt.

Det fanns inga tydliga tecken på vad som orsakat olyckan och väderförhållandena rapporterades vara goda.

En av de undsatta passagerarna berättar för tv-kanalen YTN om en kraftig stöt och oljud innan färjan började sjunka.

TT-Reuters

Publisert: