Gas ger Putin råg i ryggen

Stockholm. Gasen står i fokus i Ukrainakrisen. Nu vill både Ryssland och EU ha ett gasmöte för att lösa konflikten.

"Behovet av att garantera Ukrainas långsiktiga politiska och ekonomiska stabilitet är av vitalt intresse för både EU och Ryssland. Därför har vi ett gemensamt intresse att snabbt inleda samtal som även omfattar Ukraina", skriver EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i sitt svar till den ryske presidentens öppna brev från den 10 april.

Ryssland hotar att stoppa gasleveranserna om inte Ukraina betalar sina skulder, skulder som växer lavinartat efter att Ryssland fördubblat gaspriserna.

Ryssland kommer också kräva förskottsbetalning. Det skrev Putin i sitt brev för en vecka sedan.

I dag svarade alltså EU på Vladimir Putins öppna brev, med ett eget öppet brev. Putin anklagade EU för att förstöra Ukrainas ekonomi, genom att importera råmaterial för att sedan exportera materialet i raffinerad form, dyrt, till Ukraina. Barroso menade att EU, tillsammans med IMF, har lovat stöd och bistånd till Ukraina.

I en direktsänd frågestund i rysk tv sade Putin att det inte är möjligt för Europa att sluta köpa gas från Ryssland. Ryssland står för 34 procent av Europas gasimport. Den största kunden är Tyskland.

TT

Publisert: