Uruguay legaliserar marijuanahandel

Publicerad:
Uppdaterad:

Montevideo. Uruguay blir det första landet i västvärlden att legalisera odling, försäljning och rökning av marijuana. Men enligt övervakningsorganet INCB bryter beslutet mot en internationell överenskommelse.

Regeringens förslag antogs i senaten med röstsiffrorna 16-13.

Men beslutet att legalisera marijuana bryter mot en internationell överenskommelse som Uruguay har skrivit under, uppger det Wienbaserade övervakningsorganet International Narcotics Control Board (INCB).

Enligt avtalet från 1961 ska "användningen av cannabis vara begränsad till medicinska och vetenskapliga ändamål", rapporterar Reuters.

President José Mujica har sett legaliseringen som ett sätt att bekämpa kriminalitet, att stoppa pengaflödet som göder en allt starkare organiserad brottslighet som hotar stabiliteten och säkerheten i landet.

Cannabiskonsumenterna får köpa högst 40 gram i månaden från licensierade apotek så länge de är uruguayanska medborgare och över 18 år. De kommer att registreras och deras månatliga inköp registreras i regeringens databas.

Lagen träder i kraft om fyra månader. Då får medborgarna odla sex marijuanaplantor motsvarande 480 gram. Samtidigt tillåts rökklubbar, för 15 till 45 personer, att odla upp till 99 plantor om året.

Registrerade användare kan börja köpa drogen över disk i april.

– Vi inleder ett nytt experiment i april. Det handlar om en stor kulturell förändring som fokuserar på folkhälsan och kampen mot handeln med narkotika, sade senatorn Lucia Topolansky, till Reuters.

TT-Reuters

Publicerad: