Utrikes

Hårda presidentord mot kaptenen

UTRIKES

Seoul. Sydkoreas president riktar mycket hård kritik mot kaptenen och besättningen på färjan som kapsejsade i onsdags med 476 människor ombord.

Ytterligare fyra besättningsmedlemmar har gripits.

"Kaptenens och en del besättningsmedlemmars agerande var ytterst obegripligt, oacceptabelt och att jämföra med mord", sade president Park Geun-Hye, enligt ett uttalande från hennes kansli.

Presidenten lovade att alla, även rederi och sjöfartsinspektörer, ska granskas i utredningen och de ansvariga ställas till svars.

"Inte bara mitt hjärta, utan alla sydkoreaners hjärtan har krossats och fyllts med chock och sorg", sade Park, som häcklades när hon häromdagen träffade anhöriga till hundratals saknade - de flesta av dem skolungdomar.

Kritiska anhöriga

De anhöriga har kritiserat myndigheternas agerande i samband med katastrofen, och hävdar att den inledande räddningsaktionen var otillräcklig och misskött.

Presidenten sade i ett möte med sin stab att det allt tydligare står klart att kaptenen Lee Joon-Seok i onödan sinkade evakueringen av passagerare när färjan började sjunka, och att han sedan övergav dem genom att fly fartyget.

Lee greps i lördags tillsammans med två andra besättningsmedlemmar. Ytterligare fyra besättningsmedlemmar greps på måndagen, säger åklagarna som utreder olyckan, enligt Reuters.

Den bekräftade dödssiffran var på måndagsmorgonen 64, men 238 personer saknades fortfarande. Enligt kustbevakningen har 24 döda bärgats från fartyget,

"Delad skuld"

På måndagen publicerade sydkoreanska tidningar utdrag ur kommunikationen mellan besättningen och sjöräddningen, där de diskuterade evakueringen av det sjunkande fartyget.

Medan en besättningsmedlem upprepade gånger frågar om det finns kustbevakningsbåtar till hands för att rädda dem som lämnar fartyget, så insisterar operatören på att besättningen kontrollerar att passagerarna har tagit på flytvästar och extrakläder.

Vid ett tillfälle understryker operatören att det bara är kaptenen som kan fatta beslut om när det är dags att ge order om evakuering.

Medan de flesta medier klandrar kaptenen över utskriften, så drog landets största morgontidning Chosun Ilbo slutsatsen att skulden delas av sjöräddningen. "Båda smet från ansvar" löd rubriken på förstasidan.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes