Nemtsov om "Putins krig" i Ukraina

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland. Minst 220 ryska soldater har dött i strider i Ukraina, trots att Kreml nekar till att Ryssland skickat trupper dit. Det framgår av den mördade regimkritikern Boris Nemtsovs rapport om Rysslands inblandning i kriget i östra Ukraina, som nu publiceras postumt.

Rapporten blev Kreml-kritikern Nemtsovs sista projekt och han startade det sedan anhöriga till ryska soldater som dödats i strider i Ukraina bett om hans hjälp.

Familjer kompenserades

I rapporten framkommer bland annat att minst 150 ryska soldater dödades i strider kring byn Ilovajsk. Deras familjer fick tre miljoner rubel, cirka 480 000 svenska kronor, som kompensation mot löfte att inte prata publikt om dödsfallen.

Vid strider runt staden Debaltseve ska minst 70 ryska soldater ha dödats men deras familjer fick ingen kompensation.

Enligt rapporten tvingades de ryska soldaterna att lämna den ryska armén innan de reste till östra Ukraina. Detta för att stödja Rysslands hållning att inga ryska trupper strider i Ukraina utan enbart frivilliga. Enligt rapporten fick dessa "frivilliga" ryssar upp till 90 000 rubel, motsvarande cirka 14 500 kronor, i månaden för att strida i Ukraina.

Ingen kommentar

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har Kreml inte läst Boris Nemtsovs rapport.

– Jag är inte bekant med den här rapporten, därför kan jag inte säga något om den, säger den ryska presidentens presstalesperson Dmitrij Peskov.

Rapportförfattaren Boris Nemtsov mördades i Moskva den 27 februari, under en promenad nära maktborgen Kreml i Moskva â” ett av de mest välbevakade ställena i Ryssland. Hans sympatisörer är övertygade om att det var Nemtsovs skarpa kritik mot den ryska statsledningen som fick någon att mörda honom.

TT-AFP

Publicerad: