Bjaljatski ser kluvet Vitryssland

UTRIKES

Stockholm. Den vitryske människorättskämpen Ales Bjaljatski frigavs i somras efter nära tre år i fängelse. I dag ser han fortfarande ett Vitryssland som är auktoritärt, men som ett samhälle kluvet inför vilken riktning landet bör ta.

Med ett skalligt huvud mötte Ales Bjaljatski journalister i somras när han oväntat släpptes ur fängelset i Minsk. Han vittnade om en prövande tid i fängelset där han ofta hölls isolerad från andra fångar.

Nu har håret hunnit växa ut. Han ser betydligt piggare ut nu, men det kritvita håret vittnar samtidigt om en veteran bland demokratikämpar. Hans engagemang började redan på 80-talet och i dag leder han människorättsorganisationen Vjasna.

Inte som Ukraina

Även fast muren i Europa föll och Vitryssland fick sin självständighet har landet fortfarande auktoritära drag. USA:s före detta utrikesminister Condoleezza Rice kallade Vitryssland en av tyranniets sista utposter. Men på frågan om varför Vitryssland utmärker sig invänder Bjaljatski snabbt.

– Det stämmer inte längre, säger han, men syftar inte på att Vitryssland förbättrats utan snarare fått sällskap och radar upp Ryssland och Azerbajdzjan som exempel.

Hans egen frigivning tror han mer beror på politiska påtryckningar än att Vitryssland blivit ett mer öppet samhälle.

Aleksandr Lukasjenko, Vitrysslands president, kom till makten 1993 och har byggt mycket av sitt presidentskap på det sovjetiska arvet. Han har samtidigt genom avtal konsekvent knutit band till Ryssland. Många är därför snabba att dra paralleller till Ukraina och särskilt utvecklingen i östra Ukraina. En viktig skillnad är att dock att Vitrysslands befolkning är betydligt mer europeisk lagd, berättar Bjaljatski.

– Donbass (östra Ukraina) är ett reservat för Sovjetnostalgi sedan länge, säger han och skrattar.

– Hos oss är det en annan situation.

Kluvet land

Samtidigt ser han oroväckande tendenser. På de ryska kanaler som sänds i Vitryssland är historien om Ukraina väldigt annorlunda.

– Det påverkar människors världsbild och uppfattningar.

Konflikten har påverkat opinionen i Vitryssland kraftigt, många tror på den bild som målats upp av Ukraina och det har stärkt de som stöder Lukasjenko. Vid sidan om det sker dock samtidigt andra utvecklingar, berättar Bjaljatski. Den yngre generationen till exempel har vant sig vid en större öppenhet och dras därför åt det andra hållet.

Men de olika strömmarna gör Vitryssland till ett kluvet land.

– Klyvningen sker ända ner på familjenivå, säger Bjaljatski och berättar om hur föräldrar och deras barn kan ha tvärt olika uppfattningar om världen.

TT