Utrikes

Strider rasar i viktig knytpunkt

UTRIKES

Ukrainakrisen. Vapenvilan i östra Ukraina går in på sin tredje dag, men ännu finns inga tecken på att striderna om den strategiskt viktiga staden Debaltseve är på väg att upphöra.

Enligt båda sidor rasar nu för första gången strider inne i den lilla staden, som knyter samman de rebellkontrollerade regionerna Donetsk och Luhansk.

– Strider pågår just nu och rebeller stormar våra positioner. Grupper av rebellsoldater tränger in i staden, säger en talesperson för militären.

Skadade och döda

Tidigare har sammandrabbningarna framförallt skett utanför och omkring staden, där rebellstyrkor omringar ukrainsk militär.

– Det finns både skadade och döda, men vi kan inte ge några siffror eftersom striderna fortsätter, säger polischefen Ilja Kiva.

Ledare för rebellerna i Donetsk har under dagen förklarat att de inte lägger ner sina vapen, medan en ledare för separatisterna i Luhansk hävdar att hans styrkor följer vapenvilan och dragit tillbaka sina styrkor från fronten.

Samtal med Putin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har uppmanat president Vladimir Putin att utöva sitt inflytande över de proryska rebellerna att följa Minsk-avtalet.

Uppmaningen skedde i ett telefonsamtal mellan Merkel, Putin och Ukrainas president Petro Porosjenko. Enligt avtalet ska de stridande i dag börja dra tillbaka sina tunga vapen från fronten.

Rebellerna och de ukrainska regeringsstyrkorna skyller på varandra och anser att man inte kan dra undan några vapen så länge man blir beskjutna.

De tre ledarna enades om "konkreta åtgärder" för att ge observatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE möjlighet att bevaka den skakiga vapenvilan.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes