Utrikes

Två häktade misstänka för medhjälp

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. De två män som misstänks för inblandning i attentaten i Köpenhamn i helgen har nu häktas. De ska enligt polisen bland annat hjälpt till att gömma den misstänkta gärningsmannen mellan de två dåden.

Männen kommer att hållas i förvar i tio dagar. De misstänks för medhjälp till mord, mordförsök och grov misshandel samt för brott mot vapenlagen. Enligt polisen ska de ha hjälpt gärningsmannen, i medier utpekad som den 22-åriga Omar Abdel Hamid el-Hussein, genom att röja undan vapnen samt ha gömt gärningsmannen efter attentatet mot kulturhuset Krudttønden.

Åklagaren ska enligt Ekstrabladet ha krävt fyra veckors förvar i isolering.

Kritik från polisen

Omar Abdel Hamid el-Hussein dödades i skottlossning med polisen nära Nørrebro station på söndagsmorgonen. Efter det gjorde polisen en rad tillslag runt om i staden, bland annat på ett internetcafé på Nørrebrogade, inte långt från platsen där den misstänkte sköts ihjäl.

Det kommer hela tiden fler detaljer om dåden. Den misstänkte gärningsmannen ska ha låtsas vara berusad för att kunna komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter ska han ha dragit upp en pistol och avlossat flera skott som dödade 37-årige Dan Uzan och skadade poliserna.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande. Samtidigt är flera av de poliser kritiska mot den utrustning de använde och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

Löfven till Danmark

Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer under dagen att åka till Danmark för att delta i kvällens manifestation i Köpenhamn. Minneshögtiden anordnas vid kulturhuset Krudttønden på Østerbro, där det första dådet skedde, mot bland andra den svenska konstnären Lars Vilks, från klockan 20 i kväll.

– Jag kommer att träffa min motsvarighet Mette Frederiksen i Danmark, sedan planerar jag ett besök i synagogan och vara med och visa min delaktighet i manifestationen mot de här två terrorattentaten, säger Anders Ygeman.

Förutom representanter från den danska regeringen, där bland andra statsminister Helle Thorning-Schmidt ska tala, kommer Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen, Paris borgmästare Anne Hidalgo samt representanter för det judiska samfundet i Danmark.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes