Utrikes

Facebookhyllning kan vara brott

UTRIKES

Terrordåd. "Je suis Omar. Vila i frid vår käre bror Omar Abdel Hamid el-Hussein. Allah yerhamak. Vi är alla Omar". Så skrev en 26-årig man från Århus på Facebook om den man som i helgen sköt ihjäl två och skottskadade flera personer i Köpenhamn.

Dansk polis ska nu undersöka om 26-åringen har gjort sig skyldig till något brottsligt.

– Våra jurister ska undersöka om det finns tillräcklig grund för att betrakta detta som en strafföverträdelse, säger Ole Madsen, förundersökningsledare och polisinspektör vid Østjyllandspolisen till den danska tidningen Politiken.

"Je suis Omar" kan vara en anspelning på "Je suis Charlie", jag är Charlie, som i Frankrike och världen blev ett utryck till stöd för offren i terrorattacken mot den franska tidningen Charlie Hebdo.

PET kände till radikalisering

Danska säkerhetspolisen (PET) medger nu att de kände till att attentatsmannen radikaliserats i fängelset. Men att de inte kunde ana att det skulle gå så långt som det gjorde.

Kriminalvården skickade redan i september 2014 en rapport till PET om att 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein radikaliserats i fängelset. Men PET drog då slutsatsen att det inte fanns grund för att anta att mannen skulle planera ett attentat.

Nu har Socialdemokraterne tillsammans med de borgerliga partierna enats om att myndigheternas roll ska undersökas grundligt.

– Varje sten ska vändas. Vi vill ha alla fakta på bordet, och händelseförloppet ska undersökas med fokus på om något kan bli bättre, säger Socialdemokraternes rättspolitiska talesperson Trine Bramsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Politiskt terrorbråk

En företrädare för Dansk Folkeparti anklagar vänsterliberala Radikale Venstre för att ha ett medansvar i helgens terrorattentat, med hänvisning till att Radikale Venstre var en motor i stiftandet av den lag från 1983 som legat till grund för vad hon kallar en massiv invandring, och hävdar att terrorattentatet är ett resultat av en mångårig politik som slagit fel.

DF-ordföranden Kristian Thulesen Dahl tar dock avstånd från utspelet och Radikale Venstre avvisar kritiken:

– Jag vill inte att en folketingskandidat från Dansk Folkeparti ska slå hål på bilden av ett Danmark, som nu står enat i en svår tid. Jag tycker att uttalandet är absurt och talar för sig själv, säger Radikale Venstres ekonomiminister Morten Østergaard till Ritzau.

Vilks välkommen tillbaka

Konstnären Lars Vilks hälsas välkommen av företrädare för flera politiska partier i Danmark att i höst ta emot ett yttrandefrihetspris i folketinget Christianborg.

Initiativet kommer från den svenske konstnärens stödorganisation, den danska Lars Vilks-kommittén, som också står bakom priset.

Enligt den danska Ritzau är partierna Enhedslisten, Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti positiva till att en prisceremoni hålls i Christanborg.

Terrorhelgen i den danska huvudstaden började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Vid skottlossningen dödades en åskådare. Flera timmar senare attackeras en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En judisk man som stod vakt utanför synagogan sköts ihjäl.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes