Frankrike förändrat efter attentatet

Publicerad:
Uppdaterad:

Utrikes. En månad efter den blodiga terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo försöker Paris hämta sig från chocken och sorgen. Sociala problem är nu på allas läppar - men hatet mot muslimer ökar.

Blommor, ljus och meddelanden har täckt trottoarerna där bröderna Kouachi för en månad sedan stormade in på tidningen Charlie Hebdos redaktion, och mördade elva personer. Spåren försvinner gradvis, men känslorna finns kvar.

– I början var det mycket "Jag är Charlie". Den andra veckan såg jag fler arga budskap, säger François Wehrbach, en elektriker som arbetar i östra Paris, och som har tagit över 600 foton på de allmänna sorgeplatserna.Â

– Nu är det mer personliga meddelanden, en bukett med blommor där det står "till mina vänner" eller igenklistrade kuvert, säger han till tidningen Libération.

Antimuslimska stämningar

Fransmännen fortsätter att manifestera sin sorg. På en vägg vid Place de la République, där en manifestation mot terrorismen samlade över en miljon människor den 11 januari, kan man läsa: "17 döda, 65 miljoner sårade".

Men allt är inte stilla sörjande. Frankrike har intensifierat kampen mot terrorismen och 10 000 soldater patrullerar gator och torg.

Under de 25 dagar som följde på attentatet har också 147 antimuslimska händelser rapporterats, enligt AFP. Det är mer än för hela 2014.

Regeringen diskuterar nu åtgärder för att nå de barn som känner sig exkluderade från Frankrikes "Frihet, jämlikhet, broderskap". Premiärminister Manuel Valls pratar till och med om landets "territoriella, sociala och etniska apartheid".

Charlie ges ut igen

På tidningen Charlie Hebdo arbetar man för att komma tillbaka. Det ekonomiska läget är förändrat. I dag har veckotidningen mer än 200 000 prenumeranter, jämfört med 10 000 innan attentatet, enligt den franska tv-kanalen TF1.

Nummer 1 178 som gavs ut efter attacken såldes i över sju miljoner exemplar. Nästkommande nummer sköts upp i omgångar, och väntas nu till den 25 februari.

– Att vi själva har blivit en symbol är svårt för oss, eftersom Charlie kämpade mot symbolerna. Hur sticker vi hål på bubblan som är den symbol vi själva har blivit, säger tecknaren Luz i ett reportage i TFN.

TT

Publicerad: