Publicerad:
Uppdaterad:

Suu Kyi: Låt mig veta era tankar

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Dagen efter frigivningen talade Burmas demokratiidol Aung San Suu Kyi på söndagsmorgonen svensk tid till tusentals jublande anhängare vid det förbjudna partiet NLD:s lokaler i Rangoon. Hon var ödmjuk, men inte undfallande mot militärjuntan. "Demokrati är när folket tyglar ledningen", sade hon.

Suu har hållits inspärrad ungefär 15 av de senaste 20 åren, och var i det långa talet ödmjuk inför det faktum att hon varit isolerad så länge.

– Snälla, låt mig veta era tankar, vad ni vill. Jag skulle vilja veta hur folk har förändrats de senaste sex åren, vad ni tänker, sade hon, enligt Reuters översättning, till jublande anhängare.

Hon säger sig inte vara arg.

– Jag hyser inget agg mot människorna som höll mig inlåst. . . säkerhetstjänstemännen behandlade mig väl. Jag vill be dem att även behandla folket väl.

Obamas hjälte

Å andra sidan signalerade hon trots mot juntans hårda grepp om Burma.

– Man måste stå rakryggad för det rätta, sade Aung San Suu Kyi.

– Demokrati är när folket tyglar ledningen. Jag kommer att acceptera att folket tyglar mig.

Omvärlden jublade när den 65-åriga demokratikämpen och fredspristagaren i lördags släpptes efter åratal i husarrest.

"Hon är en av mina hjältar", hälsade USA:s president Barack Obama i en skriftlig kommentar från Apec-toppmötet i Yokohama.

Nobelkommitténs ordförande i Oslo, Thorbjørn Jagland, inbjöd omedelbart Suu, som fick fredspriset 1991 men som inte tillåtits resa till Norge, att komma och hålla sin två decennier försenade fredsprisföreläsning. Han bad Burmas junta att garantera att oppositionsledaren får återvända till landet i fall hon reser.

– Jag antar att hon inte vill resa från Burma utan en sådan garanti, sade Jagland till nyhetsbyrån NTB.

Tyst Kina

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade att det är "oerhört glädjande att Aung San Suu Kyi nu äntligen är fri".

Men bland kommentarer i Sverige finns också misstänksamhet mot den hemlighetsfulla juntan, som för bara drygt en vecka sedan iscensatte ett allmänt utdömt parlamentsval. "Det är viktigt att vara på det klara med att hennes frigivning inte innebär någon större politisk förändring från juntans sida", påpekade Svenska Burmakommitténs ordförande Karin Strandås.

Generalerna plockar med frigivningen pr-poäng hos omvärlden, men styr fortfarande med järnhand. Och grannen Kina, som tros vara den enda världsmakt Burmaregimen verkligen lyssnar på, hade ännu på söndagen inte sagt något om Suus frigivning.

TT

Publicerad:
Publicerad: