Ja till nya Iransanktioner

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. FN:s säkerhetsråd röstade i dag för nya sanktioner mot Iran. Tolv av de 15 medlemsländerna i rådet röstade för sanktionsförslaget. Turkiet och Brasilien röstade emot, medan Libanon avstod från att rösta.

I en första kommentar kallar Iran FN:s nya sanktioner mot landet för oriktiga, och anför att sanktionerna kommer att komplicera situationen.

FN:s sanktioner mot Iran är "betydande" enligt USA, "marginella" enligt en svensk Iranexpert. Oavsett vilket lär de inte lösa konflikten kring Irans kärnenergiutveckling.

Resolutionen har arbetats fram av samtliga fem ständiga medlemmar i rådet - USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien - samt även Tyskland med tillräckligt stöd från de övriga i rådet.

Sanktionerna går i korthet ut på att utöka vapenembargot, tillåta inspektion av "misstänkta" iranska fartyg samt utöka antalet iranska nyckelpersoners reserestriktioner.

Men svenska experter är inte så säkra på att sanktionerna kommer att få Iran mer medgörligt.

– Situationen förvärras när det gäller möjligheten att lösa konflikten på ett fredligt sätt, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Han anser att sanktionerna i sak är "marginella" men syftar till att tvinga Iran till förhandlingsbordet utan att kunna ställa förhandsvillkor. Men det kan bli svårt, eftersom det saknas varje uns av förtroende mellan Väst och Iran.

– Sanktioner är ett trubbigt vapen, konstaterar Iran-kännaren Mohammad Fazlhashemi vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet.

Han befarar att regimen kommer att kunna använda åtgärderna i sin propaganda, och skylla alla tillkortakommanden på västvärldens sanktioner.

TT

Publicerad: