Utrikes

Protest mot oljefynd vid Grönland

UTRIKES

Stockholm. Den brittiska oljeexploatören Cairn Energy har hittat indikationer på oljefynd utanför Grönlands västkust. Miljöorganisationen Greenpeace har ett skepp på plats i området i protest mot provborrningarna.

Cairn Energy borrar, med inhyrda riggar från det svenska företaget Stena, för närvarande i två hål i havsbotten utanför den grönländska västkusten. Enligt nyhetsbyråers citat ur tisdagens halvårsrapport har Cairn hittat små mängder gas i sin första källa i området, av den typ som indikerar att det även kan finnas olja.

"Detta stärker vår övertygelse om att det finns en exploateringspotential", förklarar Cairns vd Bill Gammell.

Greenpeace-fartyget Esperanza, med bland andra svenska aktivister ombord, befinner sig i området för att protestera emot provborrningarna.

"Det katastrofala oljeutsläppet i Mexikanska golfen visar med all tydlighet behovet av att bryta världens oljeberoende. Vi är här för att konfrontera de pågående oljeborrningarna i den unika och känsliga arktiska miljön", säger Jon Burgwald, klimatansvarig på Greenpeace, ombord på Esperanza, i ett pressmeddelande.

En olycka liknande den i Mexikanska golfen skulle få ännu allvarligare konsekvenser i Arktis, på grund av det hårda klimatet och den bristande infrastrukturen, anser organisationen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes