Rekordhöga halter av växthusgaser

Publicerad:
Uppdaterad:

Klimat. Andelen växthusgaser i atmosfären var rekordhög i fjol, haven var varmare än någonsin och jordens yttemperatur den högsta på 135 år. Ännu en forskningsrapport pekar på att klimatet i världen förändras i högt tempo.

Att 2014 var det varmaste året sedan mätningarna inleddes är redan känt. De förhöjda temperaturerna når långt ned i haven och högt upp i atmosfären, och forskarna varnar för att förändringarna pågår utan någon ände i sikte.

– Om vi skulle frysa växthusgaserna på nuvarande nivå skulle haven faktiskt fortsätta att bli varmare i århundraden eller -tusenden, säger oceanografen Gren Johnson vid det amerikanska vetenskapsorganet NOAA.

Det innebär att havsnivåerna kommer att fortsätta att stiga.

Slutsatserna presenteras i en årlig rapport om tillståndet för klimatet, som 413 forskare från 58 länder bidragit till.

Nivåerna av koldioxid, metan och kväveoxid - de gaser som främst bidrar till växthuseffekten - var 2014 de högsta som uppmätts. Och runt om i världen slogs värmerekord; i Europa uppmätte över 20 länder de högsta temperaturerna dittills. Även i Asien, Afrika, Latinamerika och Oceanien var det på många håll betydligt varmare än vanligt. Östra Nordamerika var den enda större regionen i världen som hade lägre temperaturer än genomsnittet.

TT-AFP

Publicerad: