IMF-chefen får behålla jobbet

UTRIKES

Frankrike. Internationella valutafonden (IMF) har fortsatt fullt förtroende för chefen Christine Lagarde, trots domen i en specialdomstol i Paris.

Den 60-åriga fransyskan fälldes i domstolen som prövar ministrar för misstänkta brott de kan ha begått i tjänsten.

Det sades först att Lagarde hade instruerat sina advokater att överklaga den fällande domen, men på plats i Washington DC där IMF har sitt huvudkontor, säger hon att hon beslutat sig för att inte överklaga.

– Jag har hållits ansvarig för försumlighet, men utan påföljd, utan sanktioner (. . . ) Jag är inte nöjd med det, men det finns en tidpunkt när man bara måste sluta, vända blad och gå vidare och fortsätta att arbeta med dem som har satt sin tillit till mig.

Målet handlar om att Lagarde som finansminister beslutade att en tvist mellan den ökände affärsmannen Bernard Tapie och franska staten skulle avgöras av en skiljedomstol och inte genom rättegång. Skiljedomstolens beslut innebar att staten 2008 fick betala 404 miljoner euro till Tapie.

Lagarde riskerade fängelse upp till ett år eller böter, men domaren förklarar straffriheten med att Lagarde agerade mitt under den stora globala finanskrisen. Hänsyn är också tagen till hennes "goda rykte" och internationella ställning.

TT-Reuters