Filmer avslöjar detaljer kring giftmord

Publicerad 2017-10-12

Malaysia. Filmklipp från övervakningskameror på flygplatsen ger nya ledtrådar kring giftmordet på Nordkoreas diktators halvbror.

Bland annat ses de två misstänkta kvinnorna möta varsin kepsklädd man innan mordet.

Filmerna visades upp i rättegången kring mordet på Kim Jong-Nam - Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns halvbror - som dödades den 13 februari på flygplatsen i Kuala Lumpur.

Utredningschefen vid polisen vittnade i rättegången om att personerna, som kallas mr Y och mr Chang, tros ha smort nervgiftet VX på kvinnornas händer innan kvinnorna smetade den oljiga substansen i Kims ansikte.

Gick till toaletten

Ytterligare fem män är misstänkta för inblandning, bland annat namngav utredningschefen två, en som ska ha rekryterat indonesiskan och en som ska ha gett instruktioner till mr Y. Polisen gav inte några ytterligare detaljer, men tidigare har man uppgett att sju misstänkta nordkoreaner lämnat landet.

Kvinnorna, som är de enda som står inför rätta, hävdar att de trodde att de var med i ett dolda kameran-program. Men ytterligare övervakningsfilmer från flygplatsen visar att kvinnorna efter attacken snabbt tar sig till toaletterna med händerna utsträckta från sina kroppar, som för att undvika kontakt. Experter har tidigare vittnat om att VX kan tas bort säkert genom att noggrant tvätta händerna inom 15 minuter från exponering.

Riskerar dödsstraff

Av de övriga sju misstänkta i mordet lämnade fyra landet samma dag som det ägde rum, tre höll sig undan på Nordkoreas ambassad för att undvika att förhöras. De tilläts senare återvända till Nordkorea i utbyte mot malaysiska medborgare i Pyongyang.

Malaysia har aldrig officiellt anklagat Nordkorea för att ligga bakom mordet, men Sydkoreas underrättelseväsende hävdar att det var fallet.

Om kvinnorna döms väntar dödsstraff. Rättegången återupptas den 24 oktober med ett besök på flygplatsen där brottet begicks.

TT-AP