Irans regim slog till mot protester

Teheran. Dussintals gripna och många skadade - när den iranska oppositionen, i solidaritet med revolterna i Nordafrika, protesterade var regimens svar brutalt.

Efter den egyptiske presidenten Mubaraks fall gratulerade den iranska regimen de egyptiska demonstranterna till en seger för islam och paralleller drogs till den iranska revolutionen 1979. Men när den egna oppositionen gav sig ut på gatorna var tonen en helt annan.

Redan innan protesterna började hade minst 18 aktivister gripits, och oppositionsledare hindrades från att lämna sina hem, enligt AFP.

De tusentals människor som ändå vågade sig ut på gatorna, både i Teheran och i andra delar av landet, möttes av kravallpolis beväpnade med hagelgevär, tårgas, batonger, paintballgevär och brandsläckare.

En iranier som deltog i oppositionens demonstration i Teheran sköts ihjäl, rapporterade den halvofficiella nyhetsbyrån Fars som sade att det var oppositionsanhängare som sköt.

Enligt Fars skadades flera personer vid skottlossningen. Några fler detaljer gavs inte.

Enligt oppositionen själva var det i solidaritet med revolterna i Nordafrika som man utan tillstånd protesterade, men i själva verket riktades protesterna naturligtvis mot det egna präststyret.

Regimens svar på demonstrationerna blev en skarp påminnelse om de blodiga protesterna efter det iranska presidentvalet 2009, då man slog till skoningslöst mot oppositionen på gatorna. Enligt den oppositionella webbplatsen Kalame grep säkerhetsstyrkor dussintals protesterande i huvudstaden Teheran.

Socialdemokraten Shahab Feyzi, som höll direkt kontakt med demonstranter på plats i Teheran, sade till TT att många människor också har skadats under protesterna.

– Polisen har slagit till utanför universitet, de använder tårgas och batonger, men skjuter inte. Men många har sårats och de hämtas inte med ambulans, utan förs iväg av polisen för att förhöras, sade Feyzi.

TT-Reuters

Publisert: