Utrikes

Sri Lanka: "Attentat mot flyktingar"

UTRIKES

Colombo. En kvinnlig självmordsbombare utlöste på måndagen en bomb bland en grupp civila på flykt från Sri Lankas krigszon. Minst 28 personer dödades och omkring 90 personar skadades i självmordsattentatet. Av de dödade var 20 soldater. Övriga var civila, uppger en talesperson för militären.

Bomben sprängdes utanför ett flyktingläger i norra Sri Lanka.

– En kvinnlig självmordsbombare som kom tillsammans med de civila sprängde sig själv medan militären kontrollerade dem, sade en talesperson för militären.

Enligt militären tillhörde attentatskvinnan de tamilska rebellerna. Andra militärkällor bekräftade attentatet för Reuters, men det finns inga oberoende uppgifter om händelsen.

Armén hävdar att gerillan utfört attentatet för att hindra människor att ta sig till regeringskontrollerade områden.

Omkring 12 000 människor ska ha flytt från krigszonen de senaste fem dagarna. Men enligt militären finns 100 000 personer kvar och används som mänskliga sköldar av de tamilska tigrarna.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har försökt transportera hundratals skadade bort från striderna.

– Vi pratar med båda parterna i konflikten för att upprätta en säker väg till sjöss för att evakuera 400 patienter, sade ICRC:s taleskvinna Sophie Romanens på måndagen.

De skadade, deras familjer och omkring 20 rödakorsanställda förflyttade sig långt in på rebellernas område i förra veckan för att undvika att hamna i stridslinjen.

I helgen uppmanade Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa rebellerna att ge upp. Annars kommer de att dödas när regeringsstyrkorna kommer allt närmare, sade han.

Militären hävdar att den är mycket nära att helt besegra gerillan, efter en två år lång offensiv som successivt har trappats upp.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes