Utrikes

Pentagon godkänner Guantánamo

UTRIKES

Washington. USA:s försvarsdepartement förklarar i en rapport som president Barack Obama beställt att förhållandena för fångarna i det amerikanska fånglägret på Guantánamobasen på Kuba ligger helt i linje med Genèvekonventionen.

Rapporten lämnas till Vita huset under lördagen. I den fastslås att fångarna behandlas humant och i enlighet med de lagar som USA bekänner sig till, uppgav en högt uppsatta anonym tjänsteman.

Dock föreslås, enligt New York Times, att fångarna ska få tala med varandra oftare och att gruppaktiviteter och rekreation ska förekomma i högre grad.

Enligt människorrättsgrupper är de enda människor fångarna träffar i dag förhörsledare och vakter.

En av USA:s främsta människorättsgrupper, ACLU, avfärdar rapporten som ett sätt att rentvå den förre presidenten George W Bush från de övergrepp på fångarna i lägret som han anklagas för.

"Obama har själv erkänt att Guantánamo är ett en kränkning av nationella och internationella lagar. Det är därför som granskningen, som sopar den orimliga Bushpolitiken under mattan, är så störande", sade ordföranden i ACLU Anthony Romero i ett uttalande.

Det enda sättet att få en riktig bedömning av förhållandena i Guantánamo är genom en objektiv granskning av oberoende parter som har fullständig tillgång till anläggningen och till regeringshandlingar om förhållandena i fånglägret de senaste sju åren, sade han.

Pentagon bekräftar att rapporten är klar men vill inte kommentera den i övrigt.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes