Dödssiffran befaras stiga

Publicerad:

Tolouse. Dödssiffran för skoldådet i Frankrike befaras stiga till fem, skriver tidningen Le Monde, sedan källor berättat att den skadade 17-åringen sannolikt inte kommer att överleva. Enligt polisen är det samma vapen, och stulna skoter-motorcykel, som användes vid attacken mot den judiska skolan i Toulouse i dag som vid den senaste veckans soldatmord i området. Fyra människor, varav tre barn, dog i dagens dåd.

Källor inom det judiska samfundet i Toulouse uppger för tidningen Le Monde att den skadade 17-åringen sannolikt inte kommer att överleva.

Nicole Yardeni, regional ordförande i det franska judiska samarbetsrådet Crif, beskriver samtidigt händelsen som "overklig", efter att ha sett på den film som tagits av en övervakningskamera vid skolan.

– Man ser en man som springer efter barnen, som fångar dem och som sätter en kula i huvudet på en åttaåring, berättar Yardeni i radiokanalen RTL.

Gärningsmannen öppnade eld mot en grupp människor som stod på den plats där eleverna brukar hämtas efter skolan. Enligt åklagaren i Toulouse ska mannen ha "skjutit på allting" och därefter flytt på en motorcykel.

De dödade barnen var 3, 6 och 10 år gamla.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy meddelade i kväll att han efter det dödliga dådet mot den judiska skolan förklarar Toulouse-regionen i högsta terrorberedskap.

Den franske presidenten sade också att det rörde sig om samma gärningsman som attackerat skolan som förra veckan sköt tre fallskärmsjägare, och att det var "uppenbart" att måndagens attack var antisemitisk.

Sarkozy meddelade även att han nu gör ett uppehåll i sin kampanj för att bli återvald som president, till åtminstone onsdag, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även judiska skolor och institutioner i Sverige höjer säkerheten efter skottdådet i Toulouse.

– Vi har höjt den lite extra på de platser där vi har barn och ungdomar, säger Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet i Sverige, till Svd.se.

Flera föräldrar som har barn i någon av rådets skolor och daghem hörde av sig efter skottdådet, enligt Posner-Körösi.

I Toulouse och det närliggande Montauban, cirka fem mil bort, har tre soldater skjutits till döds och en skadats i två separata dåd i förra veckan. Efter de dåden flydde gärningsmannen också på motorcykel.

Enligt polisen har samma vapen använts vid skol- och soldatskjutningarna. Utredarna har med hjälp av filmer från övervakningskameror kunnat identifiera registreringsskylten på den motorcykel som användes i Toulouse på måndagen.

– På så vis vet vi att tvåhjulingen köptes i maj i fjol, säger en källa enligt tidningen Le Figaro.

En poliskälla uppger för AFP att det är samma stulna skoter-motorcykel som använts vid alla de tre skjutningarna den senaste tiden.

Det första soldatmordet inträffade i Toulouse den 11 mars. En 30-årig fallskärmsjägare hade lagt ut en annons för sin motorcykel på internet och sköts ihjäl efter att ha gjort upp ett möte för att sälja den - sannolikt till den nu jagade gärningsmannen.

Den 15 mars sköts sedan tre andra fallskärmsjägare när de höll på att ta ut pengar i Montauban. Förövaren var tydligt inriktad på just soldaterna och ska enligt vittnen bland annat ha knuffat undan en äldre person som köade samtidigt.

Vittnen har beskrivit gärningsmannen i Montauban som "tatuerad i ansiktet".

Rasistiska motiv har inte uteslutits, med tanke på att tre av soldaterna hade arabiskt ursprung och den fjärde kom från Västindien.

Enligt franska tidskriften Le Point söker utredarna efter de tre före detta fallskärmsjägare med nazistiska åsikter som 2008 tvingades lämna sitt regemente i Montauban. En av de tre har redan gett sig till känna.

TT-AFP

Publicerad: