Tiotusentals demonstrerade i Moskva

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Det skilde kraftigt mellan myndigheternas och organisatörernas versioner om hur många som egentligen slöt upp i demonstrationerna i Ryssland på lördagen. Men både de för och emot Vladimir Putin samlade tiotusentals.

Beväpnade med varmt te i termosar och klädda i dunjackor och pälsmössor trotsade många Moskvabor kylan och gick ut och demonstrerade. Det var 17 minusgrader i den ryska huvudstaden på lördagen och oppositionens stora marsch till Bolotnaja-platsen samlade enligt arrangörerna 120 000. Men enligt Moskvapolisen var det betydligt färre som slöt upp - endast 36 000 enligt deras bedömning.

I västra Moskva kraftsamlade anhängarna till premiärminister Vladimir Putin och då samlades enligt polisen 138 000 människor, en siffra som enligt oppositionen var kraftigt överdriven.

Det förekom också uppgifter om att offentligt anställda som sjuksköterskor och lärare har mutats eller hotats för att få dem att ansluta sig till det Putin-vänliga evenemanget.

Även på flera andra håll i Ryssland hölls Putin-kritiska demonstrationer under lördagen.

Aktionerna speglar en växande klyfta i landet inför presidentvalet den 4 mars då premiärminister Putin är favorittippad kandidat.

TT-AFP

Publicerad: